left module 2

Vijver Center

De Goudwinde wil naast een speciaalzaak vooral een trefplaats zijn waar de beginnende en ervaren vijver- en tuinliefhebber uitgebreid en professioneel geïnformeerd en geadviseerd wordt over de nieuwste trends.

left module

Bonsai Center

In het Bonsai Center kunt u terecht voor uw aankoop van prachtige binnen en buiten bonsai-bomen, maar ook alles voor de verzorging van de bonsai.

Nieuwsbrief

Duid aan voor welke nieuwsbrief
u zich wenst in te schrijven:

Vragen over ziekte en plagen in uw bonsai,

Mijn ‘binnen’- bonsai verliest al zijn blaadjes meteen na aankoop, hoe kan dit?

Het verliezen van zijn bladeren snel na aankoop van uw binnen- bonsai kan een heel aantal oorzaken hebben. Om te beginnen moet de boom wennen vanuit de relatief ideale omgeving van de kas waar hij is opgekweekt (veel licht, warmte en vochtigheid) naar onze droge, minder optimale huiskamer. Vooral een `Ulmus Parvifolia` (Chinese iep) is een bonsai soort die in het begin nogal snel zijn blaadjes laat vallen. Schrik niet, meestal staat hij binnen drie weken weer volledig in nieuw blad. Een andere oorzaak kan zijn dat u uw bonsai in het begin te droog gehouden heeft. In dat geval, zo snel mogelijk overvloedig water geven en besproeien en hopen dat hij weer uitloopt. In de meeste gevallen doet hij dat ook wel weer. Ze zijn relatief best sterk. Als derde oorzaak wil ik nog noemen, dat u net gekochte binnen- bonsai last heeft van spint of ander ongedierte. Allemaal zeer klein insecten, soms bijna niet te zien, maar dodelijk voor uw bonsai.

Mijn ‘buiten’- bonsai verliest al zijn bladeren / naalden, is dit normaal?

Ook hier zijn weer verschillende antwoorden mogelijk. Als eerste is het mogelijk dat de loof boom natuurlijk `gewoon` met de seizoenen meegaat in de herfst en daardoor zijn bladeren of een gedeelte van zijn oude naalden afstoot.In een ander geval kan het dezelfde oorzaken hebben als genoemd bij de binnen- bonsai of wat ook goed mogelijk is, speciaal na een zeer natte zomer, dat uw boom door een verkeerd aarde mengsel last heeft gekregen van `wortelrot`. Hierbij sterven de wortels af door een lange periode van teveel aan vocht. U snapt dat de plant dan geen voedingstoffen meer kan opnemen en indien er niet tijdig ingegrepen wordt afsterft.

Mijn bonsai doet raar, zijn blaadjes worden geel, krijgen vlekjes, rollen zichop, vallen af…..?

In dat geval zult u waarschijnlijk last hebben van een van de vele vormen "ziekten en plagen" die uw bonsai kunnen teisteren. U doet er goed aan uw bonsai regelmatig te controleren en bij waarneming van een ziekte of plaag in te grijpen. De meeste beschadigers zijn met het blote oog te zien, soms kan een loep goede diensten bewijzen. Denk nooit `het verdwijnt vanzelf wel weer`, want dan bent u in de meeste gevallen te laat. Direct ingrijpen is noodzakelijk. Indien u niet weet met wat voor `plaag` u te maken heeft, neem een blad of takje mee naar een goed tuincentrum. In de meeste gevallen weten zij u prima te vertellen hoe te handelen. In de meeste gevallen zult u een chemisch middel mee krijgen. Houdt u goed aan de aanwijzingen en aan de aangegeven dosis.

Welke ziekte kennen we, en wat kunnen we er tegen doen?

De ziektes die we kennen in de bonsai zijn over het algemeen schimmelziekte we denken hierbij aan bijvoorbeeld meeldauw, welke goed te bestrijden zijn met een schimmelwerend middel. Meeldauw is te herkennen aan wit poederachtige aanslag op de bladeren en steeltjes. Eiken en Meidoorns zijn zeer gevoelig voor deze schimmel. Meeldauw komt over het algemeen voor aan het einde van de zomer als de nachten vochtiger en langer worden. (de bladeren blijven dan langer nat en zijn op deze manier een broedplaats voor schimmels)

Bestrijding: preventief spuiten tegen het einde van de zomer.

Welke plagen (beestjes) kennen we, en wat kunnen we er tegen doen?

Rupsen, mijten en luizen

Deze zijn voor de mens een stuk makkelijker te herkennen, als u de bonsai goed bekijkt ziet u de beestjes vaak lopen of zitten op de onderkant van de bladeren.

Bestrijding.

Rupsen ziet u lopen op de stam en takken van de bonsai wegvangen is een goede oplossing en daarna spuiten met een middel tegen rupsen.

Mijten zijn minder schadelijk voor uw bonsai maar u dient ze wel weg te halen dit kan uitstekend met een (tanden)borsteltje.

Luizen zijn er in diverse soorten zwarte en groene luizen en de witte beukenluis zij de meest voorkomende en zijn ook goed zichtbaar met het blote oog. De schildluizen zijn wat minder goed zichtbaar deze bewegen zich niet en zitten hoofdzakelijk op de stam en op dikke takken en nemen de kleur van de stam of takken aan. Deze luizen zijn door hun schild moeilijk te bestrijden. Druk er zoveel mogelijk dood en verwijder deze waarna u kunt spuiten met insecticiden. Gebruik voor schildluizen een iets zwaardere oplossing dan de andere luizensoorten. (zie gebruiksaanwijzing op de verpakking). In het begin van het seizoen preventief spuiten tegen luizen kan veel problemen voorkomen

Spint.

Spint is schadelijk als zij in grote hoeveelheden voorkomt in de bonsai, spint is in staat in zeer korte tijd grote schade aan te richten. Karakteristiek aan deze plaag is het spinsel dat bij grote hoeveelheid spint goed te zien is. Spint voed zich aan de onderkant van de bladeren met plantensap.

Bestrijding.

Met een chemisch middel te krijgen bij het tuincentrum of vakhandel.

Lapsnuitkevers (taxuskever)

Er zijn een aantal beestjes die u niet ziet maar wel zeer schadelijk zijn voor uw bonsai. De gegroefde lapsnuitkever (taxuskever) of druivehaantje is er daar 1 van. Deze zitten onder de grond en vreten aan het wortelgestel hierbij denken we aan de larven van de lapsnuitkever. Deze verzwakken uw bonsai dusdanig dat sterfte het gevolg kan zijn. De volwassen lapsnuitkever voedt zich met bladeren van de bonsai, en maakt hierin ronde gaten in de bladeren van voornamelijk loofbomen en is dus ook schadelijk voor de bonsai.

Bestrijding.

Met een chemisch middel te krijgen bij het tuincentrum of vakhandel. Of uw bonsai verpotten!!

Bladmineerders.

Een ander beestje wat zich ophoudt in de bladeren van de bonsai is de bladmineerder uit deze larf komt de mineervlieg. De larf voedt zich met de binnenkant van het blad van uw bonsai deze larf maakt gangen aan de binnenzijde van jong blad.

Bestrijding.

Blad wegnemen, preventief spuiten tegen luizen neemt ook het probleem van de bladmineerder mee. (hetzelfde middel)