left module 2

Vijver Center

De Goudwinde wil naast een speciaalzaak vooral een trefplaats zijn waar de beginnende en ervaren vijver- en tuinliefhebber uitgebreid en professioneel geïnformeerd en geadviseerd wordt over de nieuwste trends.

left module

Bonsai Center

In het Bonsai Center kunt u terecht voor uw aankoop van prachtige binnen en buiten bonsai-bomen, maar ook alles voor de verzorging van de bonsai.

Nieuwsbrief

Duid aan voor welke nieuwsbrief
u zich wenst in te schrijven:

Bedraden van Bonsai doe je om meerdere redenen.

Ten eerste kun je de takken naar beneden buigen, of naar uw voorkeur.  Zodat de indruk van een oudere boom ontstaat.

Ten tweede kun je de algehele compositie van de boom naar je hand zetten.
Experimenteer hiermee!
Een kleine verplaatsing van een tak kan of zal een verrassend ander totaalbeeld opleveren.

Hoe?

Begin altijd onder aan de boom met bedraden. Bedraad het liefst altijd twee takken met één draad. Dit komt de stevigheid van het bedraden ten goede.
Zorg er voor dat de draad netjes aansluit op de takken. Geen openingen laten.
Draden mogen elkaar niet kruisen. Dit ter voorkoming van ingroeien.

Hoe dunner de takken, des te dunner het draad. Ervaring zal leren welke draaddikte te gebruiken. Zelf gebruik ik voor de kleinste takjes 1 mm. In de winter bedraden heeft als voordeel dat je de takkenstructuur goed kunt herkennen en bovendien dat je geen last hebt van de bladeren. Nadeel is dat de knoppen erg kwetsbaar zijn. Voor loofbomen geldt dan ook dat je het beste kunt bedraden in het voorjaar vlak nadat de knoppen zijn uitgelopen.

Verwijder het draad zodra er sprake is van ingroei. Knip liever de draad in stukjes dan hem in zijn geheel af te wikkelen. Zo voorkom je overbodige schade aan de bast.
Hoe bomen met een erg gevoelige bast wilt bedraden?
U kan eerst de takken met raffia omwikkelen om vervolgens pas te bedraden. Ook dit voorkomt schade aan de bast. Wees voorzichtig met het buigen van de takken. Vooral in de oksels van de takken kan gemakkelijk een scheur ontstaan.  Azalea bijv. is erg broos.

Het aanbrengen van de draden

Draden van verschillende diktes zijn nodig voor het bedraden van takken in de zelfde boom de dikte van de stam of tak bepaalt de dikte van het draad. Voor een dikke tak of stam is een enkele bedrading niet voldoende. Er wordt dan een dubbele bedrading aangelegd maar meerdere draden naast elkaar kan lelijk staan. Voor het uiteinde van de draad wordt een stevige verankering gezocht. Dat punt kan liggen op de stam of de tak zelf, maar ook op een aangrenzende tak. Bij het bedraden van de stam kan je de draag in de grond steken vlak langs de stam heen. De lengte van de draad moet langer zijn dan de tak zelf, bij een tak van 20 cm gebruik je een lengte van 30 cm draad. Een draad mag rond de tak/stam worden gewikkeld met of tegen de wijzers van de klok in. bedrading moeten altijd in de zelfde richting lopen.