left module 2

Vijver Center

De Goudwinde wil naast een speciaalzaak vooral een trefplaats zijn waar de beginnende en ervaren vijver- en tuinliefhebber uitgebreid en professioneel geïnformeerd en geadviseerd wordt over de nieuwste trends.

left module

Bonsai Center

In het Bonsai Center kunt u terecht voor uw aankoop van prachtige binnen en buiten bonsai-bomen, maar ook alles voor de verzorging van de bonsai.

Nieuwsbrief

Duid aan voor welke nieuwsbrief
u zich wenst in te schrijven:

Bij De Goudwinde vindt u ook een ruim gamma solitairen, bloeiende kamerplanten en potplanten, waaronder een groot aanbod prachtige acers.

De Esdoorn of Acer


De Acer hoort tot de grote familie van de Aceraceae. Een 150 tal soorten struiken en bomen zijn geregistreerd die min of meer hun blad laten vallen. Aan de hand van de structuur van de schors en blad kunnen we echter een zeer groot ondersoorten onderscheiden. Tot deze soorten behoren er ook die hun blad niet verliezen.

Standplaats van de boom in de natuur

De Acer het best tot haar recht in de gematigde klimaatzones. Aangaande warmte en kou is de boom redelijk resistent.

Eisen van de boom

Specifieke eisen stelt de Acer niet wanneer het om warmte of kou gaat. Moeite heeft de boom echter wel met water. Water in de zin van, te veel water. Dit zal vrij snel tot  wortelrot leiden.

Twijgen

De twijgen groeien etagegewijs. Kenmerkend voor de boom is een zuilvormige kroon waarbij de takken dicht opeen kunnen groeien. Hierdoor krijgt de boom haar nodige volume. De takken zijn in min of meer regelmatige afstanden over de stam verdeelt.

Knoppen

De twijgen hebben ronde knoppen (paars gewijs) die net voordat ze gaan uitbotten eivormig worden. Kenmerkend is de veelvoud waarmee ze verschijnen.

Bladeren

Het volume van de bladeren is zeer verschillend. Zo zijn er die een oppervlakte van 30 cm halen tot blaadjes nauwelijks groter een halve centimeter vierkant. De bladeren zijn meestal horizontaal op de twijg geplaatst. Hun kleur varieerd van gifgroen, geel, bordeaux rood tot bruin.

Bloei

De boom is eenhuizig maar ze dragen zowel mannelijke als vrouwelijke knoppen. Deze hangen tros gewijs aan de takken van de boom. De bloem is vaak onopvallend van kleur en kelkvormig. Uit deze bloem komt een vrucht tevoorschijn die in tweeën te splitsen valt die in trosjes naar beneden hangen. In de loop van het seizoen rijpen ze af en brengen een legio aan gevleugelde zaden voort.

Bast

De bast kent een diverse kleurstellingen. Grijs en groen komen daarin het meest voor. Ook zijn structuur loopt sterk uiteen.

Wortelvorm

De Acer “neigt” tot een oppervlakte wortelraar. De oppervlakte wortels kunnen zich tot zeer krachtige verschijningvormen ontwikkelen waarbij ze vaak als spaken rond de stamvoet geplaatst staan.

Ziektes en plagen

De meest voorkomen problemen bij de zijn luizen, spint en meeldauw. Tussen voorjaar en herfst zijn sporen hiervan op de boom aan te treffen. Meeldauw wil uitsluitend dan gedijen wanneer er sprake is van een hoog luchtvochtigheidgehalte en veel warmte. Pas zonodig de standplaats aan.

Wetenswaardigheden

Niet alleen vanwege de blad- en schorsstructuur, zoals ook de kleur van het blad, is ook haar “sap” zeer geliefd. Dit laat men tot een soort van siroop indikken dat uit kleine inkepingen in de stam wordt gewonnen. Ook is het blad van de Acer het trotse symbool dat op de Canadese vlag terug te vinden is.

 

De Acer als bonsai - klik hier voor meer informatie